Kosten koper

Hierbij een overzicht van de kosten koper die u dient te betalen bij de koop van een villa in de Costa Blanca.

 

 Hoeveel bedragen de kosten koper in Spanje

  • Overdrachtsbelasting bij aankoop van een bestaande villa is een onderdeel van de "kosten koper". (ITP) Impuesto de Transmisiones Patrimoniales. De hoogte van de overdrachtsbelasting is 10%.
  • BTW/Omzetbelasting bij aankoop van een nieuwbouwwoning is eveneens onderdeel van de "kosten koper". (IVA) Impuesto sobre el Valor Añadido. De BTW bedraagt 10%. en niet zoals in België 21%
  • Notariskosten, tussen de 0,6% en 1%. Let echter wel op dat een notaris in Spanje niet de controles van uw aankoop uitvoert zoals u dat in België gewend bent. Goed uitkijken dus! Controleer bijvoorbeeld zelf of op de villa geen hypotheek rust op het moment van de koop, u kunt dit doen bij het kadaster, het Registro de la Propiedad. Wij doen dat natuurlijk voor onze klanten!
  • Inschrijvingskosten in het "Registro de la Propiedad", het Spaanse Kadaster bedragen ongeveer 0,3% tot 0,7% van de koopsom.
  • Indien u een hypotheek neemt op de villa bent u kosten verschuldigd aan de bank, de notaris en het kadaster. De kosten van de hypotheek bedragen 1% tot 1,5% van het hypotheekbedrag. De kosten voor de notaris, de registratie in het kadaster en de opmaak van de documenten zijn samen ongeveer 2,5% van het hypotheekbedrag.
  • Bouwbelasting. Impuesto sobre construcciones, instalaciones y obras. Voor de aanvraag van een eventuele bouwvergunning betaalt u tot 2,5% belasting, gerekend over de waarde van uw toekomstige woning zoals de architect die aangeeft.
  • Uiteraard dient u degene die u bijstaat in de aankoop, zoals een door u ingehuurde makelaar, advocaat, gestor etc. ook te betalen voor hun diensten. De hoogte van dit bedrag dient u zelf vooraf met betrokkene te bepalen. Het is in Spanje zeer gebruikelijk voor de aankoop van een villa een advocaat of(en) een Gestor in de arm te nemen. Ook dit proces doen wij voor u! 
  • U ziet het plaatje van "kosten koper" bestaat uit veel onderdelen, alles samen kan je stellen dat het aan de Costa Blanca nog steeds een flink stuk goedkoper is dan in Vlaanderen.