Vaste lasten villa in de Costa Blanca

Nadat u een villa heeft gebouwd in de Costa Blanca moet u jaarlijks de belastingen voor de villa betalen.

Hierbij een overzicht met de te betalen belastingen en andere bijkomende vaste lasten.

De jaarlijkse vaste lasten als u als resident een villa heeft in de Costa Blanca:

  • Onroerend Zaak Belasting (IBI) Impuesto sobre bienes inmeubles. U betaalt tussen de 0,4% en 0,9% onroerend goed belasting. De percentages variëren per gemeente.
  • Spaanse vermogensbelasting. Impuesto sobre el Patrimonio. Deze is sinds 1 januari 2008 afgeschaft.
  • Servicekosten. Cuota de communidad. Dit betreft gezamenlijke kosten van het complex of van het (flat)gebouw waar u uw woning heeft gekocht. Bijvoorbeeld kosten voor onderhoud, gemeenschappelijke ruimten, een gemeenschappelijk zwembad, straatverlichting, bewaking, etc. Is enkel in urbanisaties en appartementen. 
  • Reinigingsheffing. Basura. Dit bedrag is per gemeente verschillend, maar komt meestal neer op een bedrag van rond de € 400 per jaar.
  • Opstal en inboedelverzekering. Seguro de construcción & seguro de objetos domésticos. 
  • Alleen voor niet-residenten: De Spaanse fiscus belast buitenlandse vastgoedbezitters met een soort 'huurwaardeforfait'. U dient 2% van de kadastrale waarde (valor catastral) op te geven voor de Spaanse inkomstenbelasting. U bent over dit bedrag 19% belasting schuldig. Verhuurt u de woning dan betaalt u inkomstenbelasting in Spanje over de huuropbrengsten i.p.v. het huurwaardeforfait. Dit laatste is te vergelijken met het kadastraal inkomen in België waar u onroerende voorheffing op betaald!