Kosten tweede verblijf in Spanje

Gepubliceerd op 20 februari 2020 om 01:00

WELKE EXTRA KOSTEN KOMEN ER KIJKEN BIJ EEN TWEEDE WONING IN SPANJE?

 

Spanje is en blijft een populair land voor een tweede verblijf. Met welke kosten moet je rekening houden wanneer je een vakantiewoning koopt aan de Spaanse Costa? Een overzicht!

 

Bijkomende kosten tweede verblijf

Om een idee te geven van de populariteit van Spanje als vakantie- en investeringsland: in 2017 kochten elke dag tien Belgen er een villa of appartement. Voor een Spaanse nieuwbouwwoning betaal je doorgaans 10% BTW plus 1,5% zegelrecht. De aankoop van een bestaande woning brengt overdrachtskosten met zich mee, vergelijkbaar met onze registratierechten. Ze schommelen rond de 10%, afhankelijk van de regio. Voor de tussenkomst van een Spaanse notaris betaal je tussen 0,1 en 0,4%. Hou er rekening mee dat de rol van een Spaanse notaris beperkt is. De akte registreren behoort niet tot zijn taken.

Onafhankelijke advocaat

Voor een geldige akte schakel je best een lokale advocaat in. Hij controleert of er schulden of boetes op de woning rusten en of het pand legaal gebouwd is. Hij informeert je objectief over de stedenbouwkundige, financiële en fiscale situatie en gaat na of er regularisaties moeten aangevraagd worden. Hij verdedigt je belangen bij problemen. Hiervoor betaal je een ereloon.

Kosten voor hypotheek

Wil je je tweede woning in Spanje financieren met een lening? Hou er rekening mee dat een krediet afsluiten in Spanje kosten met zich meebrengt. De hypotheek wordt net als in België gevestigd via een notariële akte. Daarvoor moet je betalen. Hij moet ook ingeschreven worden in het kadaster, waarvoor registratiekosten worden aangerekend. De Spaanse regio’s heffen daarnaast een zegelrecht op een bedrag dat overeenstemt met 115 tot 200 procent van de waarde van de hypotheeklening. Het percentage verschilt van bank tot bank en naargelang de regio. Aan de Costa Blanca moet je rekenen op een zegelrecht van 1,50%. Voor een bank een hypotheek mag uitschrijven, moet je de waarde van de woning laten schatten door een taxateur. De kosten variëren maar liggen doorgaans niet zo hoog (rond de 200 €).

Voorbeeld: Stel dat u een hypothecaire lening zou nemen t.w.v. 200.000 euro, waarbij de belastbare basis bij de Spaase bank 120% van de hypotheek bedraagt, dan zal het zegelrecht van 1,5% u 3.600 euro kosten.

NIE-nummer aanvragen

Om eigenaar te kunnen worden van een woning in Spanje, moet je over een NIE-nummer beschikken. Als je samen met je partner een huis koopt, hebben jullie allebei een identificatienummer voor niet-residenten nodig. Anders kan de aankoop niet gefinaliseerd worden. Het NIE-nummer vraag je best tijdig aan in een Spaans politiekantoor of via je lokale raadsman. Je kan het ook doen via het Spaans consulaat in Brussel, maar daarvoor moet je wat geduld uitoefenen want het kan een tijdje duren tegen dat het in orde is via deze weg.