De echte kenners weten dit ongetwijfeld, maar de Costa Blanca heeft een aantal van de beste klimgebieden van heel Spanje.

Het gebied bestaat voornamelijk uit limestone rotsen. Gemakkelijke routes, die de beginnende klimmer onder leiding van ervaren instructeurs al snel het gevoel geven meer te kunnen en te willen en dat kan, ook voor de stevig gevorderden want de moeilijkheidsgraad varieert hier van 3 tot 8c. En in die laatste categorie dient er heel wat touw en ijzer meegesjouwd te moeten worden.

Fantastische routes volgens de beschrijvingen o.a. in en op Rockfax. Daar worden alle 18 gebieden in de Costa Blanca beschreven en daarin krijgt het kleine dorpje Lliber in de Jallon vallei met 30 verschillende routes letterlijk en figuurlijk de hoogste ranking. De routes liggen veelal op het noordoosten dus er kan ook bij grote warmte geklommen worden. Het rechter wanddeel is in het Lliber gebied het toefje op de taart: steil, paalklimmen op richeltjes, sleetjes en gaten.

Op allerlei plekken aan de Costa Blanca zijn instructeurs te vinden en een bekende plek daarvoor is bijvoorbeeld café ’t Paaltje in Benidorm, of het international gerenommeerde  klim-instructiecentrum Compass West International School of Rock Climbing, met een vestiging in Finistrat (in de bergen achter Benidorm), die een groot assortiment van bergwandelingen en klimcursussen aanbiedt.

 

 

 

 

 

 

 

Coll de Rates is vernoemd naar de punt waar het ligt, aan de zuidoost kant van het prachtige Les Valls de La Marina district. In dit Mediterrane agrarische berggebied, waarin de amandel- olijf- en kersenbomen uitbundig kunnen bloeien, naast en tussen rode valeriaanstruiken en witte en rode oleanders, heb je aan je voeten de synthese van de pure natuurlijke schoonheid van de Costa Blanca. De prachtige bergen en het uitzicht (op afstand) op die geweldig mooie Middellandse Zee.

En dat is allemaal waar te nemen vanaf de weg (CV715) naar en op het terras van het leuke bergrestaurant Coll de Rates, bij km paal 33, 640 m hoog.

Bij veel gevorderde klimmers en wandelaars een bekende en zeer gewaardeerde uitzicht- en uithijgplaats. Ook voor de even gevorderde fietsers (want dat doe je niet zomaar), die zich aan de voet van de Coll bij Parcent kunnen aanmelden bij de enige StoppOmat in Spanje, om zich 365 m hoger op 640 m te vergapen aan het uitzicht en aan de tijd die ze erover hebben gedaan én indien geregistreerd na afloop een persoonlijkStoppOmat Coll de Rates diploma van internet kunnen downloaden.

De Duitser Frank Bachor heeft er een weldadige en kwalitatief goede pleisterplaats van gemaakt met een vleug Oostenrijkse of Beierse gastvrijheid en met een internationaal brede menukaart. Naast traditioneel Duitse en Oostenrijkse specialiteiten tref je ook lekkernijen uit Indonesië aan.

Het is een pracht plek, in veel opzichten, om een pracht dag te beginnen, of om voor een pracht lunch te onderbreken. s`Avonds kun je er niet terecht, ze gaan stipt om 18.00 uur dicht merkten wij de eerste keer dat we op bezoek wilden. En misschien is dat maar goed ook want de bochtige berg weg is prachtig, maar vooral bij daglicht. En in het donker lijkt het me op zijn minst nogal spannend om, als je niet goed bekend bent, naar omlaag te komen. Dat is meer weggelegd voor de coureurs van de auto-rally’s, die ook deze geliefde relax- en sportplek hebben gevonden.

Omlaag ja, want het restaurant ligt echt boven op de Coll, die in het voorjaar een prachtige finishplaats blijkt voor de (inter)nationale wielerploegen die deze route allemaal in hun trainingsstages opnemen en geen tijd hebben om de adelaar te bekijken die haar nest heeft in de oude Moorse vestingtorens, die je hier overal nog kunt vinden. En waar de wandelaars, die over de vele uitgezette wandelroutes over eeuwenoude Moorse en Romeinse wegen en ezelsporen lopen (bijv. de PRV-158 vanuit Parcent) wel de tijd voor nemen, hoop ik. Want die rust kunnen ze gebruiken op de weliswaar prachtige, maar pittige wandeling met uitzicht op indrukwekkende ranke en ruige bergkammen en enorme rotspartijen. Een letterlijk adembenemend mooie dag op een figuurlijk adembenemend mooie plek, die als je extra boft, zicht op Mallorca en Ibiza biedt.