Uitspraak gerechten

Gepubliceerd op 20 december 2022 om 19:46

MADRID – Je kent het wel, een Nederlander of Belg die denkt Spaanse woorden te kunnen uitspreken en er daarna een potje van maakt waarna de inwoners van Spanje er niets van begrijpen. In Spanje is het namelijk belangrijk om de klemtoon goed te leggen en zijn de letters en combinaties zoals ch, z, r, j etc. lastig uit te spreken. Maar wat zijn de maaltijden en dranken die voor buitenlanders het moeilijkst uit te spreken zijn? De website Word Tips  heeft ernaar gekeken en de onderstaande kaarten samengesteld.

 

Op de wereldkaarten onderaan dit artikel kun je de maaltijden en dranken zien die in veel landen het moeilijkst uit te spreken zijn. Vreemd genoeg staan er geen maaltijden en dranken in Nederland en België op deze kaarten (terwijl het Nederlands toch niet echt de makkelijkste taal is). Spanje staat wel op de kaarten met de volgende maaltijd en drank.

Wat betreft de moeilijkst uit te spreken  maaltijd of gerecht in Spanje is dat volgens Word Tips  chorizo’ geworden. Chorizo is een van oorsprong Spaanse worstsoort die kruidig van smaak en roodachtig van kleur is en een stevige, grove structuur heeft. Een kenmerkend ingrediënt is de pimiento choricero, een paprikapoeder (wel of niet pittig) dat niet alleen zorgt voor de smaak en de rode kleur van de chorizo, maar dankzij de daarin aanwezige etherische oliën ook bijdraagt aan een betere houdbaarheid.

 

Maar het woord ‘chorizo’ is moeilijk uit te spreken vanwege de ‘ch’ combinatie (dat in Nederland wordt uitgesproken als een ‘g’ waardoor men dus al snel ‘gorizo’ zegt. Ook de ‘z’ in het woord is niet makkelijk voor veel buitenlanders om uit te spreken waarbij veel personen ook nog eens in plaats van een (zachte) ‘r’ een dubbele (harde) ‘rr’ uitspreken.   

Bij de Spaanse drank is het moeilijkst uit te spreken woord de wijn benaming ‘Rioja’. Dat heeft dan vooral te maken met de ‘j’ in het woord want die wordt in het Spaans uitgesproken als een ‘g’ maar in het buitenland is dat vaak een ‘j’. Rioja is een wijnsoort die geproduceerd wordt in de gelijknamige regio (La Rioja) en is het prestigieuste wijngebied van Spanje.

Ongetwijfeld zijn er veeeeeel meer Spaanse gerechten, maaltijden en dranken die