10 tips bij aankoop in de Costa Blanca

Gepubliceerd op 2 juli 2024 om 19:29

10 TIPS BIJ DE AANKOOP VAN EEN TWEEDE VERBLIJF IN SPANJE

 
Heel wat Belgen zijn bezig of denken aan een koopjesjacht naar een tweede verblijf in Zuid-Spanje. De prijzen zijn er op dit moment inderdaad méér dan aantrekkelijk. Toch leest u beter eerst onze tips eer u een goedkope vlucht boekt naar Alicante of Murcia.

De krant Het Belang van Limburg pakte vorige week uit met een verrassend cijfer. In het tweede kwartaal van 2013 hebben 1.072 Belgen een vastgoed gekocht in Spanje – 78 % méér dan in dezelfde periode van vorig jaar. 7,5% van alle nationaliteiten die op koopjesjacht gingen naar een tweede verblijf in de zon, waren Belgen. In verhouding tot het aantal inwoners van ons land vormen we daarmee de koplopers!

Uiteraard heeft dat alles te maken met de vastgoedcrisis in Spanje. Er is in de voorbije vijftien-twintig jaar massaal gebouwd en toen sloeg de financieel-economische crisis in Europa toe. Projectontwikkelaars gingen failliet, afgewerkte projecten bleven leegstaan en tegelijk begonnen vele buitenlandse eigenaars hun tweede verblijf te verkopen omdat ze zelf door de crisis getroffen werden.

Hoeveel?
Volgens de federatie van Spaanse notarissen is de aankoopprijs van woningen in Spanje sinds het begin van de crisis in 2007 gedaald met gemiddeld 37%. Dat is echter een gemiddelde voor heel Spanje. Aan de Costa Blanca, de Costa Almeria en de Costa del Sol (de meest zonzekere regio’s in de winter) is het overaanbod echter momenteel zo groot dat de gemiddelde prijsdaling daar nu vlotjes boven de 40% gaat.

We hebben wat gegoogeld op sites van vastgoedmakelaars aan deze drie costa’s en dan zagen we vaak deze prijzen:

 • Een nieuwbouw vakantie-appartement in één van die typische grote appartementsblokken hebt u nu vlot voor €65.000 tot €70.000 als u tevreden bent met één slaapkamer. Voor grotere appartementen (2 slaapkamers, 2 badkamers) ligt de vraagprijs tussen €75.000 en €100.000. In deze prijzen zijn meestal een gemeenschappelijk zwembad en soms ook de meubels inbegrepen. Opgepast: deze appartementen hebben dan wel geen direct zeezicht, maar liggen “nabij het strand” (en dat kan soms een flinke afstand zijn).
 • Voor villa’s in een typische urbanización in het hinterland (3 tot 10 km van het strand) met een gemeenschappelijk zwembad zagen we vraagprijzen rond de €140.000 tot €150.000. U krijgt daarvoor meestal 2 slaapkamers, 1 badkamer en een parkeerplaats.

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar vele specialisten denken dat de lage prijzen nog een tijdje zullen aanhouden. Zelfs de huidige koopjesjacht kan het overaanbod niet opvangen en er is nog niet echt licht aan het einde van de crisistunnel in Spanje te zien.

Tien belangrijke tips

 1. Natuurlijk moet u zeker de tijd nemen om zelf ter plaatse meerdere woningen te bekijken. Ga ook langs bij meerdere vastgoedkantoren.
 2. Waarom niet eerst gedurende een paar weken in de gekozen omgeving verblijven in de wintermaanden? Dan weet u meteen of het klimaat er in de winter echt interessant is. Of u verwarming nodig hebt en of het er ’s winters niet zulk een saaie boel is die u snel weer naar België verlangt.
 3. Het ideale scenario bestaat er zelfs in dat u probeert de woning of het appartement eerst een jaar te huren. Zo kunt u eventuele gebreken ontdekken en vooral te weten komen hoe de omgeving in het dagelijkse leven mee- of tegenvalt. Is de woning comfortabel genoeg? Hoe ver moet u gaan voor winkels, een apotheek, medische voorzieningen, een kliniek, een ambulance, interessante wandelingen enz.? Hoe snel geraakt u thuis in België?
 4. Het kan helpen als u een beroep doet op een Belgisch vastgoedkantoor ter plaatse. Al was het maar voor de taal en voor de administratieve regeling van de verkoop. Google op “Belgische makelaar Spanje” om adressen te vinden. Kent u voldoende Spaans, dan is het wellicht nog beter te werken via een vastgoedadvocaat (google op “abogado imobiliario”). Onplezierige verrassingen (zonevreemd gebouwde woningen, gebreken aan de woning, te vroeg een voorschot betalen…) sluit u op deze manier uit.
 5. Probeer vóór het tekenen van een compromis eerst contact te leggen met landgenoten die al een tijdje een tweede verblijf in de streek hebben. Hun ervaringen kunnen zéér leerrijk zijn.
 6. In tegenstelling tot wat je vaak leest is het niet zo interessant thans vastgoed in Spanje aan te kopen via een bank. Het is waar dat de Spaanse banken door de vele faillissementen over een grote voorraad woningen beschikken, maar vaak gaat het om uitgeleefde panden die gebouwd werden met goedkope materialen en die soms al jaren leeg staan.
 7. Om dezelfde reden kunt u misschien beter kiezen voor recente nieuwbouw dan voor bestaande appartementen en villa’s.
 8. Als u een appartement of een villa met écht frontaal zeezicht wilt, zult u altijd méér betalen. Aarzel daarom niet een paar rondritten in het verdere hinterland te maken om te zoeken naar koopjes.
 9. Is uw tweede verblijf een belegging of wilt u er vooral zelf van genieten? Indien u wat geld wilt recupereren door het appartement of de villa te verhuren als vakantiewoning, kan het interessant zijn te kopen bij een vastgoedkantoor of een bouwpromotor die een verhuurservice aanbiedt.
 10. Maak een realistische benadering van alle kosten – ook in Spanje moet u energie en water betalen. Houd rekening met extra kosten zoals de notaris of advocaat en de onderhoudskosten van de gemeenschappelijke ruimten en van het zwembad. De crisis heeft Spanje verplicht belastingen te verhogen. Zo is de btw op de bouw verhoogd van 4 naar 10%. Verder moet u ook in Spanje onroerende voorheffing en gemeentelasten betalen. Informeer of er in de gekozen gemeente of stad een taks op tweede verblijven bestaat.  Hoe zit het met de meerwaardebelasting als u uw Spaanse vastgoed na enkele jaren weer zou willen verkopen? Weet tenslotte dat ook de Belgische fiscus op de loer ligt: u moet een tweede verblijf in het buitenland en de eventuele inkomsten ervan aangeven (de in het buitenland betaalde vastgoedbelastingen mag u dan weer aftrekken).