Relanceplan Spanje

Gepubliceerd op 5 mei 2020 om 13:04

Spanje streeft naar een gefaseerd "nieuw normaal" tegen eind juni

door La Zenia | 29 april 2020 | Costa Blanca Nieuws, Nationaal Nieuws, Nieuws

PRESIDENT PEDRO SÁNCHEZ introduceerde gisteravond het masterplan voor de terugkeer van Spanje naar een 'nieuwe norm', een flexibele strategie onthullend om een ​​van Europa's zwaarste lockdowns op te heffen en de herinvoering van het vrije verkeer en de opening van bedrijven in vier verschillende fasen voor te stellen.

In het kader van het de-escalatieplan, ook wel "de overgang naar een nieuw normaal" genoemd, zal de Spaanse natie dit weekend een beginfase ingaan, met toekomstige fasen in alle provincies.

Pedro Sánchez schetste het de-escalatieplan waarbij elke fase naar verwachting ongeveer twee weken zou duren. Hij zei dat het proces minimaal zes weken zou duren en hopelijk niet meer dan acht weken.

'Dezelfde regels, verschillende snelheden', legde de president uit. "Het virus maakt geen onderscheid tussen administratieve grenzen", dus zal elke provincie de beperkingen in een ander tempo versoepelen, afhankelijk van de ernst van de uitbraak.

Provincies zullen doorgaan naar minder beperkende fasen op basis van hun infectiepercentages, lokale ziekenhuiscapaciteit en paraatheid, regionale mobiliteitsgegevens en hoe goed sociale afstandsmaatregelen werden waargenomen en geïmplementeerd.

Lokale autoriteiten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de omstandigheden in hun regio's, maar het nationale ministerie van Volksgezondheid heeft het laatste woord over de vraag of een provincie al dan niet vooruitgang boekt.

 

De-escalatie: Spanje keert terug naar het "Nieuwe Normaal"

Het land heeft al een eerste stap gezet, waardoor werknemers in de industrie, de bouw en sommige diensten vanaf 13 april weer aan het werk konden.

Afgelopen zondag mochten eindelijk 6,3 miljoen Spaanse kinderen onder de 14 jaar voor het eerst in zes weken hun huis verlaten - één uur per dag, tussen 09:00 en 21:00 uur.

En vanaf zaterdag 2 mei kunnen alle volwassenen naar buiten voor een wandeling of om deel te nemen aan individuele oefeningen.

Phase Zero: kleine stapjes, afhaalmaaltijden en kappers

De Spaanse natie gaat aanstaande maandag 4 mei de eerste fase in.

Vanaf maandag kunnen kappers na 44 dagen gedwongen sluiting hun deuren openen, maar uitsluitend voor klanten met vooraf geboekte afspraken.

Restaurants en cafetaria's mogen worden geopend om alleen afhaalmaaltijden te bieden, waarbij voedsel buiten het terrein wordt geconsumeerd.

Fase één: heropening van winkels, bars en restaurants

Gepland om te beginnen op maandag 11 mei, zal fase één gezonde mensen zonder onderliggende medische aandoeningen toelaten om samen te komen in kleine groepen, terwijl familieleden de begrafenis mogen bijwonen. Tijdens deze fase gaan de plaatsen van religieuze eredienst weer open.

Kleine bedrijven en winkels kunnen heropenen, maar met uitzondering van grote winkelcentra of winkelcentra zoals Zenia Boulevard. Hotels worden heropend, maar binnen gemeenschappelijke ruimtes zoals openbare lounges blijven verboden.

Bars en restaurants kunnen hun terrassen en buitenruimtes openen die beperkt zijn tot 30% van de licentiecapaciteit. Inrichtingen kunnen bij hun plaatselijke gemeentehuis een verzoek indienen om de grootte van het terras te vergroten, bijvoorbeeld door een deel van het straatbeeld in te nemen, zoals een aangrenzend pad of een parkeerplaats langs de weg.

Fase twee: meer vrijheden en op weg naar het 'nieuwe normaal'

Mogelijk al op maandag 25 mei kunnen bars en restaurants tafelservices bieden aan zittende gasten binnen het pand, met een beperking van een derde van de gelicentieerde capaciteit.

Openbare binnenevenementen met minder dan 50 personen en openluchtevenementen met een maximum van 400 deelnemers zijn toegestaan.

Musea, openbare tentoonstellingen en bioscopen en theaters die zitplaatsreserveringen aanbieden, kunnen mogelijk worden geopend, maar zijn beperkt tot een derde van hun capaciteit.

Fase drie: stranden, nachtclubs en de laatste stappen

De capaciteitsbeperkingen in bars en restaurants worden verhoogd tot 50% en mensen mogen in salons of barruimtes staan. Discotheken en nachtclubs kunnen weer open.

De stranden worden op tijd voor het zomerseizoen heropend, hetzij aan het begin of aan het einde van fase drie, met strandgangers die de sociale afstandsregels moeten handhaven.

Volgens El Mundo zou fase drie kunnen beginnen in de week van maandag 8 juni, wat betekent dat Spanje, of op zijn minst geselecteerde provincies in het land, mogelijk twee weken later rond maandag 22 juni weer zal terugkeren naar de "nieuwe norm", met de beëindiging van alle speciale veiligheidsmaatregelen.

Totale bewegingsvrijheid wordt pas hersteld als fase drie is voltooid, wat betekent dat mensen pas op maandag 22 juni vrij zijn om buiten hun woonprovincie te reizen.

Zowel Ryanair als Jet2 hebben bevestigd dat ze hun geplande vluchtprogramma's vanaf woensdag 17 juni zullen hervatten, hoewel op dit moment geen van beide bedrijven hun volledige schema heeft bekendgemaakt.

President Sanchez zei tegen de Spanjaarden: 'We beginnen een glimp op te vangen van een resultaat dat een beloning zal zijn voor de enorme collectieve inspanningen die de afgelopen weken zijn geleverd'. Maar hij waarschuwde dat "het virus nog steeds op de loer ligt".

link: www.lazenia.com