Nieuw beeld van een klant

Gepubliceerd op 28 mei 2020 om 15:50

Cuidado la Tierra; Pas Op!

Voor dit beeld, dat in Pulchri staat opgesteld, gebruikte Fredy E.Wubben de stam van een oude palm. Ze zaagde hem in tweeën en zette hem op zijn kop, waardoor de verweerde, rimpelende structuur, ontstaan door het snoeien van de bladerkroon, een neergaande beweging ging maken. Gebogen ijzeren staven verbinden de delen. Boven op is een ijzeren constructie geplaatst. Om de hoofdvorm hangen massief glazen druppels, die  schitteren, spiegelen en kleuren. Zo wordt de stam een kleed, dat een levende gestalte omhult. De glazen pegels vallen uit oogkassen en glijden langs de stam naar beneden als tranen.

 

Een deel van het jaar werkt Fredy E. Wubben in Spanje. Dat doet ze vanwege het heerlijke klimaat en je leert er oog te krijgen voor de kleine elementen van schoonheid in de ruige natuur. Je beseft al gauw dat elke plant een wonder is, en bomen schatten vertegenwoordigen. Schaduw en zuivere lucht zijn nog maar de eerste kostbaarheden die de boom ons levert.

Ooit was het schiereiland begroeid met woudreuzen. Die vielen ten prooi aan de scheepsbouw, want schepen met hun meterslange masten had het ambitieuze Spanje heel veel nodig. In de eerste plaats voor haar overzeese ontdekkingstochten, maar ook voor haar ambitieuze en soms desastreuze oorlogen zoals die tegen de Engelsen in 1588, waarin wel zestig schepen verloren gingen.

Het land werd nooit meer zoals het was. De ontbossing was een feit en nog altijd vecht Spanje tegen de droogte. Reden te meer om het kleine beetje dat er nog is te koesteren. Haar beeld Cuidado La Tierra spreekt daarover. Als je moet aanzien hoe in een mooie, zorgvuldig bijgehouden tuin zomaar een oude palm wordt omgezaagd en in een mum van tijd een decennialang gekoesterd wezen verdwijnt, moet daarover verteld worden. Ingehouden, stil en sober, als tegenpool van het barbaarse geweld dat de aanleiding vormde.

Cuidado! roepen Spanjaarden tegen elkaar als ze voorzichtig moeten zijn. Cuidado La Tierra! roept dit beeld van palm en tranen. Fredy is bekend om haar sculpturen over vruchtbaarheid en vergankelijkheid. Werk waarin glas, kleurig en licht, een essentiële rol speelt. Nooit maakte ze massief gevormd glas. Hier is die toepassing, die ze samen met Richard Price ontwikkelde, op zijn plaats. De druppels in Cuidado la Tierra worden naar beneden toe groter en zwaarder. Laat de tere taal van dit beeld niet op droge grond vallen.

Ans van Berkum

Cuidado la Tierra
Stam van een palmboom, gesmeed ijzer, massief gevormd glas.
Hoogte 195 cm.
Doorsnede 45 cm.
Jaar 2020.

 

 

 

Nu te zien nieuw beeld van Fredy
Waar: Voorjaarssalon, Hardenbergzaal van Pulchri Studio
Wanneer: van vrijdag 22 mei tot zondag 22 juni
Adres: Lange Voorhout 15, Den Haag
Tel. Pulchri: 070-3461735