Wat mag er vanaf nu, een overzicht

Gepubliceerd op 4 mei 2020 om 20:04

MADRID – Praktisch heel Spanje is sinds maandag 4 mei in de de-escalatiefase 0 beland als onderdeel van het vier fasen-plan om geleidelijk naar het ‘nieuwe normaal’ en het einde van de noodtoestand en corona-crisis te gaan. Deze periode zal ongeveer 8 weken duren en eind juni eindigen. Maar wat mag sinds maandag 4 mei wel en wat niet in Spanje. Sommige maatregelen en regels zijn veranderd maar andere blijven zoals deze al waren sinds de invoering van de noodtoestand op 15 maart.

Dit artikel is bijgewerkt op: maandag 4 mei om 15:30 uur

 

Net zoals veel lezers raakt ook de redactie af en toe even de kluts kwijt met alle maatregelen en regels die elke keer op de inwoners van Spanje los worden gelaten. Met onze corona-artikelen proberen we zoveel mogelijk informatie te geven over wat wel en wat niet mag door veel te lezen en informatie te verzamelen. In dit geval proberen we alles op een rijtje te zetten zodat alles wat duidelijker wordt. 

Wij hebben helaas ook niet overal de antwoorden op en we raden altijd aan in geval van twijfel contact op te nemen met de Nederlandse of Belgische Ambassades in Spanje via o.a. hun Facebookpagina’s. Als je vragen hebt kun je deze ook melden als een reactie op dit artikel maar nogmaals, wij weten ook niet alles. 

 

Wat is Fase 0

Spanje bevindt zich sinds maandag 4 mei in fase 0 van het vier stappenplan op weg naar het einde van de de-escalatiefase. Deze is onderverdeeld in vier fasen: Fase 0 (4 mei), Fase 1 (11 mei), Fase 2 (25 mei) en Fase 3 (8 juni). Het gaat hier om data die door de regering niet bevestigd maar ook niet ontkend zijn om zo een slag achter de arm te hebben mocht men flexibel moeten optreden. 

Heel Spanje is op maandag 4 mei in Fase 0 beland behalve de vier eilanden El Hierro, La Gomera en La Graciosa bij de Canarische Eilanden en Formentera bij de Balearen die volgens het Ministerie van Volksgezondheid voldoen aan de gezondheidscriteria om in plaats van met Fase 0 al meteen met Fase 1 te beginnen op maandag 4 mei.

Tot wanneer geldt de noodtoestand in Spanje?

De noodtoestand werd op zaterdag 14 april afgekondigd door de Spaanse premier en werd van kracht op zondag 15 maart voor in feite 14 dagen tot 30 maart. Sindsdien is de ‘estado de alarma’ drie keer verlengd tot 12 april, 26 april en 10 mei.

De Spaanse regering wil nog een nieuwe 15-daagse verlenging aanvragen tot 25 mei maar dat moet het parlement eerst goedkeuren en daar is veel verzet voor een verlenging. Op woensdag wordt meer bekend over deze politieke beslissing.

Moet ik als buitenlander Spanje verlaten?

Nee, dat is niet noodzakelijk. Maar kies je ervoor om in Spanje te blijven dan moet je jezelf houden aan de maatregelen die voor iedereen gelden die zich tijdens de noodtoestand op Spaans grondgebied bevindt.

Kan ik Spanje weer binnenkomen?

Nee, tenzij je de Spaanse nationaliteit hebt of een resident bent die in Spanje woonachtig is. Het verbod is niet van toepassing op inwoners van de Europese Unie of van het Schengengebied die op weg zijn naar hun hoofdverblijf. Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs (alleen een NIE-nummer is niet genoeg). Buitenlanders afkomstig uit andere landen of buiten de Europese Unie die niet in Spanje wonen worden tot 15 mei niet meer toegelaten. 

Meer informatie lees je HIER.

Wanneer mag ik naar het buitenland reizen of vanuit het buitenland naar Spanje?

Op dit moment is er nog geen beslissing genomen over de opening van de grenzen van Spanje omdat men naar een gecoördineerde oplossing zoekt met andere EU-landen. De grenzen zijn voorlopig tot 15 mei gesloten ofwel er vinden grenscontroles plaats. Voorlopig is het dus nog niet mogelijk om vanuit Spanje naar het buitenland en vanuit het buitenland naar Spanje te reizen.

Meer informatie lees je HIER.

Kan ik naar mijn vakantiewoning gaan?

Met alleen een NIE is het niet mogelijk Spanje binnen te komen om naar je vakantiewoning of appartement te gaan. Je komt Spanje alleen binnen als je als inwoner van de Europese Unie naar je hoofdverblijf gaat. Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs.

Mag ik wandelen, sporten en fietsen?

Ja, sinds zaterdag 2 mei is het voor iedereen weer toegestaan om de straat op te gaan om te wandelen, fietsen of sporten. Dat is echter wel onderverdeeld in de volgende leeftijdsgroepen en tijdsloten.

Tussen 6-10 uur en 20-23 uur mogen volwassenen tussen 14 (incl.) en 70 jaar (excl.) naar buiten. In het geval van wandelen mag dit met maximaal 2 personen waarbij deze in dezelfde woning dienen te wonen. Het wandelen dient te gebeuren binnen deze tijdsloten en binnen een straal van 1 kilometer van de woning. In het geval van sporten (hardlopen, fietsen) mag dit alleen individueel (dus niet in een groep) en zonder contact met anderen gebeuren en alleen binnen de grenzen van de gemeente waar men woont. Bij het sporten is er dus geen limiet van 1 kilometer rond de woning.

Tussen 10-12 uur en 19-20 uur mogen ouderen van 70+ naar buiten om te wandelen. Ook personen met een beperkte mobiliteit of personen die hulp nodig hebben mogen in deze tijdsloten naar buiten. Personen van 70 en ouder mogen begeleid worden door één andere persoon die de leeftijd moet hebben tussen 14 en 70 jaar. Inwoners van bejaarden- en verzorgingshuizen in Spanje mogen niet naar buiten.

Tussen 12 en 19 uur mogen kinderen tot 14 jaar naar buiten onder de voorwaarden die reeds van kracht sinds zondag 26 april. Kinderen moeten begeleid worden door één verantwoord volwassenen persoon en mogen slechts één keer per dag, in een straal van één kilometer rond de woning naar buiten om te spelen, wandelen, rennen, fietsen etc. Het is dus nog steeds niet toegestaan om als ouders samen met de kinderen naar buiten te gaan.

Meer informatie lees je HIER.

Is het dragen van een mondkapje verplicht?

Nee, het dragen van een mondkapje of mondneusmasker (mascarilla) is niet verplicht op straat. Dit is echter sinds de start van Fase 0 op maandag 4 mei wel verplicht in het openbaar vervoer zoals de bus, trein, metro, tram, taxi, vliegtuig en op de boot/ferry (behalve in de kajuit). Het is daarnaast ook verplicht een mondkapje te dragen in de auto als daar meer passagiers in zitten.

De Spaanse regering geeft op veel plaatsen zoals bij stations en via gemeenten gratis mondkapjes weg. Daarnaast heeft de regering vaste maximum verkoopprijzen (0,96 euro) vastgesteld voor de verkoop van bepaalde mondkapjes bij de apotheken.

Meer informatie lees je HIER en HIER. 

Heeft Spanje een avondklok ingesteld?

Nee, er is in Spanje geen avondklok ingesteld maar zoals wij begrijpen is het alleen toegestaan om te wandelen, fietsen en sporten tot 23 uur ‘s avonds. Officieel is dit (ondanks de vele fake news berichten op de sociale media) geen avondklok of ‘toque de queda’.

Moet ik een document bij me hebben zoals in Italië en Frankrijk?

Nee, Spanje heeft dat controlesysteem niet ingevoerd. Als je naar het werk moet rijden is het verstandig een certificaat van het bedrijf bij je te hebben. Daarnaast is het noodzakelijk een identiteitsbewijs of paspoort bij te hebben en eventuele documenten die aantonen waarom je op straat bent (denk aan kassabon, doktersrecept).

Kan de politie mij vragen waarom ik op straat ben?

Ja, de politie heeft de bevoegdheid aan iedereen te vragen waarom men op straat is, ook om te controleren of iemand zich binnen een bepaalde straal van de woning bevindt. Kun je jezelf niet verantwoorden dan mag de politie boetes geven. Je dient ten allen tijde de instructies van de politie op te volgen. Neem altijd een identiteitsbewijs of paspoort mee zodat je jezelf kunt legitimeren als daarom gevraagd wordt.

Mag ik mijn hond uitlaten?

Ja, dat mocht al tijdens de eerste weken van de noodtoestand en het verplichte thuisisolement en dat mag ook nu met de versoepelingen van de regels nog steeds. In eerste instantie moest men zo dicht mogelijk bij de woning blijven maar nu mag dat dus binnen een straal van één kilometer of, indien de hond meegaat om te sporten zoals hardlopen, binnen de gemeentegrenzen. 

Mag ik familie en/of vrienden bezoeken?

In Fase 0 is dit nog niet toegestaan maar vanaf 11 mei tijdens Fase 1 is het toegestaan om met maximaal 10 personen bij elkaar te komen in de eigen woning of tuin, op een terras of ergens anders. Dat moet echter altijd met respect voor de 1,5 of 2 meter social distance en dat mag alleen binnen de eigen provincie of op het eiland.

Kan ik naar een terras, bar of restaurant gaan?

In Fase 0 zijn restaurants en bars alleen open om afhaalmaaltijden op te halen. In Fase 1 (11 mei) mogen bars en restaurants hun terrassen openen met een capaciteit van 50% van de normaal toegestane capaciteit. In Fase 2 (25 mei) mogen bars en restaurants ook binnen open met een capaciteit van 33% en alleen met klanten aan tafels. In Fase 3 (8 juni) mogen bars en restaurants open met een capaciteit van 50% en mag men ook aan de bar zitten of staan. In alle gevallen dient met een afstand van 2 meter te handhaven vanwege de verplichte social distance. Daarnaast dient men veel hygiënische maatregelen te nemen.

Meer informatie lees je HIER.

Mag ik met mijn auto rijden?

Tijdens de noodtoestand was het al toegestaan om met je auto te rijden naar o.a. de werkplek, supermarkt, apotheek en bank. Vanaf Fase 0 is daar geen wijziging in gekomen maar vanaf Fase 1 (11 mei) mag men met de auto rijden binnen de eigen provincie, een maatregel die voorlopig gehandhaafd blijft tot tenminste eind juni. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor andere gemotoriseerde voertuigen.

Met hoeveel mensen mag je in een auto zitten?

Vanaf Fase 0 (4 mei) is het toegestaan om met meer mensen in personenwagens tot maximaal 9 personen (busjes) te zitten. Per rij stoelen mogen twee passagiers zitten die onderling een maximale afstand moeten aanhouden. Alle inzittenden moeten verplicht mondkapjes die de mond en neus bedekken dragen.

Meer informatie lees je HIER.

Mag ik met een camper rijden?

In fase 0 is het niet toegestaan om met een camper te rijden tenzij je op weg bent naar je eigen land (zoals Nederland en België). Vanaf Fase 1 (11 mei) is het net zoals bij auto’s ook weer toegestaan om met campers te rijden MAAR alleen binnen een bepaalde provincie en dus niet van provincie naar provincie, een maatregel die voorlopig gehandhaafd blijft tot tenminste eind juni.

Mag ik met de camper, caravan en/of eigen auto terugkeren naar eigen land?

Ja, dat is altijd al toegestaan maar altijd via de snelste route en door zo min mogelijk te stoppen. Mensen die in Portugal verblijven kunnen de grens met Spanje overschrijden en daarna is het toegestaan om de grens met Frankrijk te overschrijden. 

Meer informatie lees je HIER.

Wanneer mag ik in een natuurgebied of in een bos gaan wandelen?

Sinds zaterdag 2 mei en in Fase 0 is het toegestaan om naar parken, stranden en natuurgebieden te gaan om te wandelen mits deze zich in een straal van 1 kilometer rond de woning bevinden of om te sporten en fietsen als deze zich binnen de eigen gemeentegrenzen bevinden. 

Vanaf Fase 1 (11 mei) is het toegestaan om binnen de eigen provincie of op een eiland te reizen. Vanaf deze fase is het dus ook toegestaan om in de natuur verder weg te gaan wandelen mits dit gelegen is in de eigen provincie of op het eiland.

Wanneer gaan de stranden en zwembaden open?

Stranden zijn op veel plaatsen al open in Spanje maar het zwemmen in zee is in principe (per gemeente verschillende) niet toegestaan. Verdere uitbreiding van de opening van stranden en het zwemmen zullen in Fase 3 (8 juni) plaatsvinden maar het is nog onduidelijk hoe men dit gaat bewerkstelligen met de social distance etc. 

Er is nog niets bekend over wanneer de zwembaden weer open gaan in Spanje. Het zwemmen in zwembaden die bij wooncomplexen horen moeten gesloten blijven en er mag geen gebruik van worden gemaakt.

Zijn de winkels open?

Vanaf Fase 0 mogen kleine ondernemingen zoals kappers, fysiotherapeuten, tandartsen, kantoren, boekhandels, ijzerwarenwinkels en andere kleine ondernemingen tot 400 m2 mogen weer open maar alleen op afspraak en met slechts één klant per medewerker in het interieur. In de volgende fasen (1, 2 en 3) zullen er meer versoepelingen komen voor de winkeliers, daar zullen we over schrijven wanneer deze fases van start gaan.

Meer informatie lees je HIER.

Mogen winkelcentra, bouwmarkten en tuincentra weer open?

Nee, in Fase 0 mogen winkels met een oppervlakte van meer dan 400 m2 niet open voor het publiek. Dat geldt dus ook voor winkelcentra, bouwmarkten, meubelboulevards, de IKEA en tuincentra. In fase 0 mogen kleine ijzerwarenwinkels wel open. Zoals het er nu voorstaat mogen winkelcentra etc. pas in Fase 2 (25 mei) opengaan met 40% van de normale toegestane capaciteit en een minimale social distance van 2 meter, een percentage dat in fase 3 (8 juni) vergroot wordt naar 50%.

Kan ik naar de weekmarkt gaan?

In Fase 0 zijn weekmarkten in principe niet toegestaan behalve in bepaalde regio’s en gemeenten. Vanaf Fase 1 (11 mei) mag 25% van de normale toegestane capaciteit aan marktkramen open zijn, een percentage dat in fase 2 (25 mei) verhoogd wordt naar 33% en in fase 3 (8 juni) naar 50% of zoveel marktkramen dat de social distance van 2 meter gewaarborgd kan worden. In eerste instantie mogen er alleen kraampjes zijn voor levensmiddelen terwijl in een later stadium er ook kleding etc. verkocht mogen worden.

Wanneer gaan de hotels en campings open?

Hotels, campings en andere toeristische accommodaties mogen pas in Fase 1 (11 mei) opengaan maar de openbare ruimten moeten gesloten blijven want deze mogen pas in Fase 2 (25 mei) opengaan met een capaciteit van 33% van de normale toegestane capaciteit en in Fase 3 (8 juni) met een capaciteit van 50% van de normale toegestane capaciteit. Wat betreft de bars en restaurants voor de maaltijden dient men zich te houden in elke fase aan de restricties die gelden voor de horeca (zoals HIER omschreven).

Zijn de vliegvelden open?

Ja de vliegvelden in Spanje zijn op enkele uitzonderingen na tijdens de noodtoestand altijd open geweest. Het probleem is dat er geen vluchten of weinig vluchten zijn omdat luchtvaartmaatschappijen niet vliegen van en naar Spanje of binnen Spanje. Het is onbekend wanneer er weer vluchten zullen zijn vanuit Spanje naar het buitenland en vanuit het buitenland naar Spanje. 

Of en wanneer er weer gevlogen gaat worden is niet alleen afhankelijk van de Spaanse regering maar ook van andere landen binnen de EU en van de luchtvaartmaatschappijen.

Meer informatie lees je HIER.

Kan ik Spanje verlaten over de weg?

Ja, je kunt Spanje verlaten. Dat kan over de weg met het eigen vervoer waarbij je eventueel rekening moet houden met de grenscontroles bij de Franse en Belgische grens. Om door Frankrijk te mogen rijden dien je per persoon een ingevuld document bij je te hebben waarop staat waarom je door Frankrijk reist. Dat document is ook digitaal in te vullen op de tablet of smartphone. 

Meer informatie lees je HIER.

Zijn de bezienswaardigheden in Spanje open?

Tijdens Fase 0 zijn alle bezienswaardigheden, musea, monumenten, natuurparken, stadsparken en op veel plaatsen de stranden zijn gesloten. Wil je dus naar het Alhambra, kerken, Sagrada Familia, Park Guell, het Retiro Park of soortgelijk gaan dan zijn deze gesloten. Ook de bioscopen, theaters en bibliotheken in heel Spanje zijn gesloten.

Vanaf Fase 2 (25 mei) mogen bioscopen en theaters open met gereserveerde plaatsen en met een-derde (33%) van de toegestane capaciteit. Musea, expositieruimten en conferentieruimtes mogen open met een-derde (33%) van de toegestane capaciteit. Culturele activiteiten in gesloten ruimten (interieur) mogen plaatsvinden met minder dan 50 aanwezigen. Culturele activiteiten in de open lucht (exterieur) mogen plaatsvinden met minder dan 400 aanwezigen die plaats moeten nemen op gereserveerde stoelen.